Ads 468x60px

joi, 11 octombrie 2012

Inscripția de la Behistun

Textul este o declarație a lui Darius al Persiei, scris de trei ori, în trei sisteme de scriere și limbi diferite: două limbi alăturate, vechea persană și elamita, iar akkadiana, dedesubt. Darius a domnit în Persia între anii 521 î.Hr. și 486 î.Hr.

Prin 515 î.Hr., Darius I își relatează într-o lungă povestire ascensiunea la tron în fața uzurpatorului Smerdis al Persiei, cât și războaiele victorioase care au urmat, precum și represiunile revoltelor. Textele au fost gravate pe o faleză în apropiere de orașul modern Bisutun, în munții Zagros din Iran, la intrarea în câmpia Kermanshah.

Misterul lumilor dispărute: Între fabulaţie şi adevăr

 
Lumile dispărute, ca El Dorado, Atlantida sau Shambala, au incitat deopotriva minţile arheologilor, cât şi a oamenilor de rând, fascinaţi de legendele unor tărâmuri cu desăvârşire îngropate în mister. Dar există şi un sâmbure de adevăr în poveştile acestor lumi "dispărute" de pe faţa pământului?

Buyan

Chiar și în timpurile moderne, regiunea slavă din Europa de Est a fost instabilă. Înainte de sovietici, regiunea a fost condusă de otomani, bizantinii și sute de alte căpetenii care luptau în mod constant între ele pentru a cuceri teritoriu. Este logic, prin urmare, ca un mit popular slav s-ar axa pe Buyan, o insulă care apare și dispare la voia întâmplării... Cam ca insula din serialul "Lost".

Cosmology: Out of the darkness

The 62nd Lindau Nobel Laureate Meeting opened with a talk by Brian Schmidt, who shared the 2011 physics prize for the shocking revelation that the Universe is expanding at an accelerating rate. Fifteen years after Schmidt's initial discovery, the 'dark energy' invoked to explain this cosmic acceleration is still a mystery.

It is the most sobering fact in physics. Everything that has ever been observed, from elementary particles to clusters of galaxies hundreds of millions of light years across, makes up just 4% of the Universe. The remaining 96% is currently missing: dubbed dark matter (23% of the Universe) and dark energy (73%), their existence is inferred by the effect they have on ordinary matter, but their natures are unknown.

Астрономы перемерили расширение Вселенной

Группа астрономов с помощью космического телескопа НАСА Spitzer сделала наиболее точное измерение постоянной Хаббла, фундаментальной величины, которая показывает текущее ускорение расширения Вселенной.

Постоянная Хаббла названа в честь астронома Эдвина Хаббла, который удивил мир, обнаружив, что наша Вселенная расширяется и растет непрерывно с момента возникновения. Астрономы теперь знают, что Вселенная появилась на свет в результате Большого взрыва около 13,7 миллиардов лет назад. Определение постоянной Хаббла, прямое измерение скорости это расширения имеет решающее значение для измерения возраста и размеров нашей Вселенной.

Эксперимент: как самоорганизуется хаос

Ученые из Ливерморской национальной лаборатории (LLNL) продемонстрировали, как хаос превращается в порядок. Удивительное открытие самоорганизации электромагнитных полей в плазме дает ученым новый способ изучить то, как возник порядок из первоначального космического хаоса.

Одной из неразгаданных тайн современной науки является вопрос, как высокоорганизованные структуры могли появиться из хаотического движения частиц. Это имеет значение для многих вещей, включая рождение астрофизических объектов на расстоянии в миллионы световых лет от Земли.